Bahan-bahan:
1 kg Isi ikan tenggiri (dipotong dadu)
500 g Isi udang
2 biji Telur
10 biji Buah keras (dikisar)
1 cawan Santan
3 sudu besar Cili boh
2 batang Serai (umbut dikisar)
6 ulas Bawang putih (dikisar)
3 biji Bawang Merah (dikisar)
1 cm Lengkuas (dikisar)
1 cm Kunyit hidup (dikisar), Daun limau purut (dihiris nipis), Daun kunyit (dihiris nipis)
Garam dan Gula secukup rasa
Daun pisang
Cara Menyediakan:• Kisar isi ikan bersama telur, garam dan gula sehingga lumat.
• Kemudian, masukkan isi udang dan gaulkan sehingga sebati.
• Masukkan daun kunyit dan daun limau purut dan gaulkan lagi.
• Panaskan santan didalam periuk dan masukkan buah keras, cili boh, serai, lengkuas, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.
• Masak sehingga pekat. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, campurkan bahan ikan yang telah dikisar tadi.
• Gaulkan sehingga sebati, dan balutkan didalam daun pisang.
• Kukus selama 15 minit.
Garam dan Gula secukup rasa
Daun pisang
Cara Menyediakan:• Kisar isi ikan bersama telur, garam dan gula sehingga lumat.
• Kemudian, masukkan isi udang dan gaulkan sehingga sebati.
• Masukkan daun kunyit dan daun limau purut dan gaulkan lagi.
• Panaskan santan didalam periuk dan masukkan buah keras, cili boh, serai, lengkuas, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.
• Masak sehingga pekat. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, campurkan bahan ikan yang telah dikisar tadi.
• Gaulkan sehingga sebati, dan balutkan didalam daun pisang.
• Kukus selama 15 minit.
0 comments:
Post a Comment