- Limau gedang - kajian mendapati buah limau ini mempunyai asid sitrik yang dapat menghambat kehadiran kalori dalam makanan.
- Oren - oren pula mempunyai kandungan serat paling tinggi,serat yang ada dalam buah oren ini adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat(nasi)
- Epal - seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan atau makanan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya.
- Beri - Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metebolisme tubuh.
- Tembikai - Buah ini mengandungi 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut teransang.
- Anggur - Kandungan antioksidan di dalam buah anggur ini mampu mencegah gula di dalam darah menjadi lemak.Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.
Thursday, 13 June 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment