Thursday, 13 June 2013

  • Limau gedang - kajian mendapati buah limau ini mempunyai asid sitrik yang dapat menghambat kehadiran kalori dalam makanan.
  • Oren - oren pula mempunyai kandungan serat paling tinggi,serat yang ada dalam buah oren ini adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat(nasi)
  • Epal - seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan atau makanan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya.
  • Beri - Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metebolisme tubuh.
  • Tembikai - Buah ini mengandungi 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut teransang.
  • Anggur - Kandungan antioksidan di dalam buah anggur ini mampu mencegah gula di   dalam darah menjadi lemak.Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.

0 comments:

Post a Comment