Bihun Sup Siam
Bahan bahan untuk sup:
1 kg tulang lembu yang berdaging
4 ulas bawang putih - dimayang
4 ulas bawang merah - dimayang
1 inci halia - dimayang
4 kuntum bunga cengkih *
1 kulit kayu manis *
3 kuntum bunga lawang *
3 biji buah pelaga *
1 batang serai
2 pokok ketumbar - ambil bahagian akarnya
Sos ikan ikan
Gula kabung
Garam
Air secukupnya
Bahan sampingan :
Bihun - rendam dan celur
Perut lembu yang telah direbus - potong saiz sesuai
Bawang putih goreng bersama minyak
Chili flakes
Daun ketumbar
Kacang tumbuk Taugeh - dicelur
Kangkung - dicelur
Limau nipis
Cara Memasak :
1. Rebus tulang di dalam periuk tekanan sehingga empuk. ( Jimatkan masa )
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan semua bahan bertanda * hingga naik bau. Kemudian masukkan tulang yang telah direbus bersama sama air rebusan. Tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan serai dan akar pokok ketumbar. Rebus sehingga mendidih, kemudian perasakan dengan sos ikan, gula somtam dan juga garam. Matikan api.
4. Masukkan bihun ke dalam mangkuk, masukkan semua bahan sampingan yang lain dan tuangkan kuah sup. Bihun sup siam sedikit berbeza daripada bihun sup biasa kerana kuah supnya sedikit masam selain daripada bahan sampingan yang digunakan.
*** Bawang Putih Goreng penting sebab ia memberi kelainan pada rasa Bihun Sup Siam. Selain sup tulang dan daging lembu, sup ayam juga boleh digunakan untuk bihun sup siam.
0 comments:
Post a Comment