Tuesday 21 January 2014


Bahan-bahan:
Biscuits:

200gm tepung gandum

200gm tepung roti

50gm baking powder

1 sudu besar gula

1 sudu besar garam

250gm mentega

400ml susu rendah lemak

1 ikat Daun bawang (dihiris)

100gm Beef bacon (dihiris)

1 biji telur kuning


Gravy: 

2 sudu mentega

2 sudu tepung gandum

100ml stock daging

100ml stock ayam

60gm button mushroom (dihiris)

garam secukup rasa

lada putih secukup rasa

50 ml susu rendah lemak
Cara Penyediaan:
• Campurkan tepung gandum bersama tepung roti, baking powder, gula dan garam dan adunkan sehingga rata.

• Masukkan daun bawang dan beef bakan dan adunkan lagi, setelah rata masukkan mentegga dan gaulkan kesemuanya.

• Setelah sebati masukkan susu dan gaulkan lagi.

• Apabila siap diadun, ulikan adunan diatas permukaan rata yang telah ditaburkan dengan tepung gandum.

• Setelah siap diuli, gelekkan pada ketebalan 1 inci, dan potongkan mengikut bentuk kesukaan anda.

• Letakkan biscuit yang telah dipotong diatas tray dan sapukan telur kuning
diatas permukaannya.

• Bakarkan didalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.

• Cairkan mentega didalam periuk dan masukkan tepung gandum. masukkan stock danging dan stock ayam.

• Masukkan mushroom, garam dan gula.

• Masukkan sedikit susu.

0 comments:

Post a Comment