Southern biscuits dengan gravy
Bahan-bahan:
Biscuits:
200gm tepung gandum
200gm tepung roti
50gm baking powder
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam
250gm mentega
400ml susu rendah lemak
1 ikat Daun bawang (dihiris)
100gm Beef bacon (dihiris)
1 biji telur kuning
Gravy:
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
100ml stock daging
100ml stock ayam
60gm button mushroom (dihiris)
garam secukup rasa
lada putih secukup rasa
50 ml susu rendah lemak
Cara Penyediaan:
• Campurkan tepung gandum bersama tepung roti, baking powder, gula dan garam dan adunkan sehingga rata.
• Masukkan daun bawang dan beef bakan dan adunkan lagi, setelah rata masukkan mentegga dan gaulkan kesemuanya.
• Setelah sebati masukkan susu dan gaulkan lagi.
• Apabila siap diadun, ulikan adunan diatas permukaan rata yang telah ditaburkan dengan tepung gandum.
• Setelah siap diuli, gelekkan pada ketebalan 1 inci, dan potongkan mengikut bentuk kesukaan anda.
• Letakkan biscuit yang telah dipotong diatas tray dan sapukan telur kuning
diatas permukaannya.
• Bakarkan didalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
• Cairkan mentega didalam periuk dan masukkan tepung gandum. masukkan stock danging dan stock ayam.
• Masukkan mushroom, garam dan gula.
• Masukkan sedikit susu.
0 comments:
Post a Comment