Wednesday 15 January 2014



Bahan-bahan:
1 sudu besar baking powder
1 sudu kecil garam
175gm tepung gandum (yang telah diayak)
1 biji telur
120gm gula perang halus
70gm mentega yang telah dicairkan
200ml susu rendah lemak
150gm blueberry segar
70gm cream cheese (yang telah dipotong dadu)
baking paper cups atau muffin casings

Cara Penyediaan:
• Campurkan baking powder dan garan kedalam tepung gandum dan gaulkan sehingga rata.

• Pukulkan telur dan gula perang sehingga rata. Masukkan mentega yang telah dicairkan dan gaulkan lagi.

• Setelah adunan sebati masukkan sedikit demi sedikit tepung diselang selikan denagn susu, gaulkan kesemuanya sehingga tepung dan jugasusu habis diadun. Pantikan anda gaul kesemuanya sehingga sebati.

• Masukkan blueberry dan cream cheese tadi dan gaulkan. Saya menggunakan garfu untuk menggaul cream cheese kedalam adunan.

• Tuangkan sedikit adunan kedalam pape cups, pantikan ia melitupi ¾ ketinggian paper cup.

• Bakarkan ke dalam ketuhar yang telah dipanskan pada 180 darjah celcius selama 20 minit.

0 comments:

Post a Comment