Sunday 6 July 2014


BAHAN-BAHANNYA :-)
Air gula melaka secukupnya
Susu sejat secukupnya
Air teh pekat tanpa gula secukupnya
Ais kiub secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Untuk air gula melaka tu, che mat masak setengah ketul gula melaka dengan 1/4 cawan air dan daun pandan. Masak hingga gula larut dan pekat. Kemudian tapis dan sejukkan (kalau mana2 yang suka manis, boleh gak campur 1-2 camca besar gula pasir masa masak gula melaka tadi).
  2. Untuk air teh pekat, che mat rendam 2 uncang teh BOH dengan 1 cawan air panas, biar sampai air teh tu sejuk. Tak perlu campur gula.
  3. Ok, cara nak bikin Teh C Peng ni senang gileerr...Siapkan gelas yang lawa, seperti dalam gambar (mesti guna gelas, baru nampak 3 lapis). Masukkan 2-3 camca besar gula melaka, atau ikut suka, masukkan ais kiub secukupnya. Tuang susu sejat perlahan2, dalam 1/4 cawan. Kendian tuang pulak teh pekat, tuang perlahan2 hingga penuh. Biar sejuk, dan masa nak minum, kacau rata2...Baca bismillah, lepas tu minum...in sha Allah, panas hati pun boleh sejukk...alhamdulillah...

0 comments:

Post a Comment