Sunday 6 July 2014


BAHAN-BAHANNYA :-)
700 gram ikan pari
1 biji nenas Sarawak saiz sederhana
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom
1 camca teh penuh pes asam jawa
1 kiub ikan bilis (optinal)
1 1/2 senduk nasi cili kisar
3 biji bawang merah kecil, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
2 biji cili merah, buang bijinya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dipotong pada saiz sederhana. Gaul dengan jus limau kasturi dan perap 15 minit. Kemudian cuci bersih dan toskan. Nenas Sarawak dikupas kulitnya, belah 4 dan buang empulur. Hiris sederhana tebal dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/3 cawan), tumis bawang merah dan bawang putih hiris hingga harum, masukkan bahan2 kisar halus dan masak sekejap. Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga garing dan naik minyak. Tambah pes asam jawa dan kacau rata.
  3. Masukkan nenas, gaul hingga rata. Tuang air secukupnya (kurang lebih 700 ml). Biar mendidih dan masukkan ikan. Tambah daun kesom dan bunga kantan. Masak dengan api sederhana hingga nenas lembut dan ikan masak, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, ulam2 dan telur dadar
 

0 comments:

Post a Comment