Resipi Kuih Bahulu, kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat melayu. Oleh : Che Nom
Penyediaan : 30 Minit | Memasak: 5 Minit
35 Minit Masa keseluruhanBahan-bahan:
- 3 Kuning telur
- 4 putih telur
- 100gm gula
- 1/2 suduh teh esen vanila.
- 100gm tepung gandum
- 1 sudu tepung ubi
- 1/4 teaspoon baking powder
Cara Membuat:
- Ayak tepung gandum dan tepung ubi bersama baking powder.
- Pukul telur dan gula hingga kembang dan tambah esen vanila.
- Campurkan tepung yang diayak dengan adunan telur. Kacau rata
- Panaskan oven kepada 250 darjah
- Sapu acuan dengan minyak (untuk mencegah bahulu dari melekat) dan sudukan adunan ke dalam acuan.
- Bakar selama kira-kira lima minit.
Credit: http://iresipi.com
0 comments:
Post a Comment