Saturday 3 August 2013

Kuih Bahulu

Resipi Kuih Bahulu, kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat melayu. Oleh : 
Penyediaan : 30 Minit | Memasak: 5 Minit
35 Minit Masa keseluruhan

Bahan-bahan:

  • 3 Kuning telur
  • 4 putih telur
  • 100gm gula
  • 1/2 suduh teh esen vanila.
  • 100gm tepung gandum
  • 1 sudu tepung ubi
  • 1/4 teaspoon baking powder

Cara Membuat:

  1. Ayak tepung gandum dan tepung ubi bersama baking powder.
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang dan tambah esen vanila.
  3. Campurkan tepung yang diayak dengan adunan telur. Kacau rata
  4. Panaskan oven kepada 250 darjah
  5. Sapu acuan dengan minyak (untuk mencegah bahulu dari melekat) dan sudukan adunan ke dalam acuan.
  6. Bakar selama kira-kira lima minit.

0 comments:

Post a Comment