Penyediaan : 20 minit | Memasak: 20 minit
40 Minit Masa keseluruhan
Jumlah Hidangan: 48
Bahan-bahan:
- 200 gm mentega, premium Anchor butter
- 100 gm gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen Vanilla
- 260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
- 50 gm tepung jagung*
- 50 gm susu tepung*
Bahan untuk aising:
- 1 biji telur putih
- 90g gula icing
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Membuat:
- Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
- Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
- Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
- Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
- Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
- Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.
Cara-cara untuk aising:
- Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
- Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
- Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
- Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
- Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
- Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
- Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.
Cara-cara untuk aising:
- Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
0 comments:
Post a Comment