Saturday 3 August 2013

Biskut Mama Carey

Penyediaan : 20 minit | Memasak: 20 minit
40 Minit Masa keseluruhan
Jumlah Hidangan: 48

Bahan-bahan:

  • 200 gm mentega, premium Anchor butter
  • 100 gm gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen Vanilla
  • 260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 50 gm susu tepung*
Bahan untuk aising:
  • 1 biji telur putih
  • 90g gula icing
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
  2. Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
  4. Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
  5. Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
  6. Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.
Cara-cara untuk aising:
  1. Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.


0 comments:

Post a Comment