Thursday, 13 June 2013

Apabila anda memulakan sesuatu sesi latihan senaman, satu soalan yang sering bermain di fikiran anda ialah sama ada senaman itu membakar lemak (body fat) atau ia membakar glikogen otot (muscle glycogen).

Penting untuk anda mengetahui perbezaan antara pembakaran lemak dan pembakaran glikogen otot, kerana ia mempengaruhi plan pengambilan nutrien selepas aktiviti senaman tersebut. Jika anda telah membakar glikogen otot dalam jumlah yang tinggi, glikogen tersebut haruslah ditambah sebelum anda menyambung senaman seterusnya. Jika tidak, penurunan prestasi akan berlaku.

Jom lihat faktor-faktor utama mengenai jenis-jenis sumber bahan bakar yang kita gunakan dalam sesi senaman.


Jangkamasa Senaman

Perkara pertama yang perlu anda lihat ialah jangkamasa senaman anda. Jika anda bersenam dalam masa 60 minit atau lebih, anda menggunakan tenaga pada tahap intensiti yang lebih rendah. Ia bermaksud anda akan mula menggunakan lemak-lemak yang tersimpan.
Glikogen otot pula adalah sumber bahan bakar yang utama semasa 20-30 minit pertama dalam sesi senaman. Selepas jangkamasa tersebut, tubuh anda akan mula menukar kepada proses pembakaran lemak.


Intensiti Senaman

Faktor kedua yang menentukan sama ada anda membakar lemak atau membakar glikogen ialah intensiti pada setiap sesi latihan senaman yang anda lakukan.
Memandangkan badan kita hanya boleh menggunakan glukos sebagai sumber pembakaran semasa melakukan senaman pada intensiti yang tinggi, bermakna sekiranya anda melakukan sesi senaman berat secara bergilir, atau pun sesi latihan angkat berat, yang mana kedua-duanya adalah bersifat sangat giat, anda akan menggunakan glikogen otot.

Badan kita tidak menggunakan lemak sebagai sumber pembakaran semasa aktiviti sedemikian.

Walau bagaimana pun, jika anda melakukan sesi senaman dalam kadar kelajuan yang sederhana, badan boleh menggunakan lemak sebagai sumber pembakaran. Jadi apabila glikogen otot tersebut mulai lemah/susut, lemak akan menjadi sumber utama pembakaran.

Demikian juga dengan mereka yang mengamalkan diet rendah karbohidrat untuk membiasakan tubuh menyimpan glikogen otot semasa sesi senaman kadar kelajuan sederhana, supaya ia boleh meningkatkan lagi pergantungan pada lemak sebagai sumber pembakaran.


Yang Manakah Lebih Baik?

Anda pasti tertanya-tanya yang manakah lebih baik? Adakah pembakaran lemak lebih bagus? Anda pasti cenderung berfikiran begitu memandangkan matlamat anda ialah menyingkir lemak.

Jangan lupa bahawa jenis-jenis senaman yang membakar glikogen otot adalah jenis-jenis senaman yang meningkatkan tahap metabolisma pada kadar yang tinggi yang mana akan menyebabkan proses pembakaran lemak di sepanjang hari.

Kesimpulannya ia adalah lebih baik bagi penyingkiran lemak secara menyeluruh. Meskipun secara faktanya anda tidak membakar lemak pada kadar yang banyak semasa sesi senaman tersebut, akhirnya sesi-sesi senaman beginilah yang mengatasi jenis-jenis senaman kadar sederhana dalam mencapai matlamat pembakaran lemak secara menyeluruh.

Cara yang terbaik ialah selang-selikan program latihan senaman anda – sesi senaman yang membakar glikogen otot dan sesi senaman yang membakar lemak badan. Ini untuk memastikan anda tidak bersenam dengan berlebihan dan supaya anda dapat hasil penyingkiran lemak yang terbaik.

0 comments:

Post a Comment