Sup Kepah Kuey Teow
Bahan-Bahan:
½ batang Leek
4 ulas Bawang Putih
7 biji Cili Padi Merah
2 cm Halia Muda
½ biji Bawang Kuning
1 sudu kecil Lada Putih
1 sudu besar Grape Seed Oil
1 kg Kepah
3 batang Serai
1 batang Daun Bawang
Garam secukup rasa
1 biji Limau Kasturi
½ sudu kecil Minyak Bijan
½ sudu kecil Minyak Cili
Cara Menyediakan:
• Hiriskan nipis leek, bawang putih, halia muda dan bawang kuning.
• Cili padi merah belah kepada dua.
• Tumbukkan biji lada putih.
• Panaskan grape seed oil dalam periuk.
• Tumiskan leek, halia dan bawang putih.
• Masukkan air dan kepah.
• Masukkan serai yang telah dititik dan cili padi merah dan biarkan sehingga mendidih.
• Hiriskan daun bawang untuk ditaburkan sebagai hiasan.
• Masukkan sedikit garam dan serbuk lada putih.
• Bersihkan kuey teow dan tapiskan.
• Hiaskan bersama bawang kuning, limau kasturi, minyak bijan dan juga minyak cili.
Tips: Jika tiada kepah, anda boleh gantikan dengan lala. Pastikan kepah ataupun lala anda segar!
0 comments:
Post a Comment