Friday 19 July 2013



Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka dan dikelar2 sikit
6 ulas bawang putih *
4 in halia

2 sudu marjerin
3 cawan beras basmathi
1/4 sudu teh minyak bijan

Cara-caranya :
1. Beras direndam sementara menyiapkan bahan2 lain.
2. Panaskan 1 - 1 1/2 liter air dalam periuk.
3. Halia dibahagi 2, separuh dimesin bersama dgn bawang putih dan diketepikan. Seperuh lagi diketuk2 dan masukkan dalam air yg direbus tadi.
4. Campurkan 1/4 drp bahan mesin ke dalam air rebusan. Bila air dah mendidih, baru masukkan ayam.
5. Renehkan 15 minit.
6. Panaskan periuk (kalau boleh non stick, supaya tak melekat), masukkan marjerin dan tumiskan 1/2 bahan mesin tadi hingga kekuningan dan naik bau.
7. Masukkan 4 cawan air rebusan ayam tadi dan biarkan mendidih.
8. Bila dah mendidih baru masukkan beras yg direndam tadi (yg telah ditoskan). Biarkan ia masak hingga kering air.
9. Sementara itu, panaskan kukusan.
10. Keluarkan ayam drp air rebusan, perapkan dgn baki bahan mesin + garam.
11. Bila air nasi sudah kering, pindahkan nasi ke dalam kukusan dan letakkan ayam yg diperap diatas nasi. Tutup dan kukus selama 20 minit lagi atau hingga nasi masak sepenuhnya. Titiskan minyak bijan.


0 comments:

Post a Comment