Pages - Menu

Tuesday, 9 September 2014

APOKALIPS X



Peperangan hebat berlaku di seluruh pangea sejak mentari terbit dari barat. Jasad bergelimpangan dan udara di seluruh pangea berbaur hemoglobin, selain bintang berguguran. Homo sapian yang mewakili puak-puak yang menguasai empat sumber utama kini bertempur untuk memonopoli, menjadi keadaan anarki. Tiada lagi undang-undang, hanya mereka berpegang pada janji.

Pendita telah memberi perintah, supaya menjemput semua ‘Pengutus Pesanan’ untuk hadir ke satu taklimat berkaitan apa terjadi di Ground Zero, Apokalips dan penerangan mengenai kejadian letupan nuklear yang telah menyebabkan mentari terbit dari Barat hampir 23 hari lepas. Letupan nuklear yang telah menghamburkan partikel CK (Cyanogen Chloride) ke udara dan membunuh mereka yang berumur 30 tahun ke atas. Keadaan cukup kritikal.

Wahai ‘Pengutus Pesanan’ sekalian, hanya kamu yang mampu menyelamatkan seluruh pangea itu, moga Maha Pencipta merahmati kamu. Dari itu, kamu sekalian ‘Pengutus Pesanan’ dijemput ke sesi maklumat yang akan dihadiri seluruh ketua klan dan pengikut seperti, X lakonan Farid Kamil, Sri Gala (Peter Davis), Kala (Jehan Miskin), Kulat (Zoey Tan), Aman Chai (Adam AF), Qi Qi (Myra), Razor (Iqram Dinzly), Lipan (Pekin Ibrahim).

Mamak Cupcakes


Woo Ming Jin kembali dengan filem melayu ketiga beliau selepas Salon (2005) dan Seru (2011 bersama Pierre Andre). Dengan tema yang baru, seorang mamak (Shaheizy Sam - err muka tak berapa mamak) yang ingin lari dari kebiasaan ; mamak dan cupcake. Kata pengarahnya di laporan berita Awani, dia seorang mamak ingin jadi urban. (KL Zombie arahan Woo belum ada press conference).

Sinopsis : Filem ini berkisar tentang seorang anak jati Penang berketurunan Mamak iaitu MJ (Shaheizy Sam) yang mempunyai konflik minat dan matlamat hidup yang sangat berbeza di mana MJ amat meminati pembuatan kek cawan atau cupcake.

Malangnya, hasrat beliau terhalang kerana terpaksa bertarung hasrat bapanya yang menginginkan beliau untuk mewarisi perniagaan tradisi keluarganya. MJ hampir berputus asa sehinggalah beliau berjumpa dengan seorang gadis iaitu Juliana (Siti Saleha) yang mengembalikan semangat beliau.

Jadi, yang mana satukah pilihan MJ? Adakah MJ akan terus meneruskan perjuangan beliau demi minat ataupun meneruskan tradisi turun temurun perniagaan keluarganya? Nantikan kesudahan filem Mamak Cupcake yang bakal menemui anda tidak lama lagi.
 
 

THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY (2013)


SAYA tidak pernah menyedari Ben Stiller mempunyai sepasang mata berwarna biru yang sangat cantik sehinggalah saya menyaksikan babak pembukaan filem The Secret Life of Walter Mitty. Dan saya juga menyedari bahawa Stiller sebenarnya berkemampuan untuk mengarahkan filem yang baik jika dia mahu.
Diinspirasikan dari cerpen tulisan James Thurber pada tahun 1939, filem ini mengisahkan Walter Mitty yang bekerja di jabatan negatif filem untuk majalah Life. Walter bertanggungjawab untuk memproses gambar-gambar yang hebat dari serata dunia, namun dia sendiri tidak pernah merantau ke mana-mana.
Baharu menyambut ulang tahun yang ke-42, dia merasakan satu keinginan yang kuat untuk keluar dari kepompong selesa. Desakan itu timbul dari hasratnya untuk memikat rakan sekerja, Cheryl Melhoff. Lebih dari itu, dia berada di ambang kehilangan kerja apabila syarikatnya beralih kepada pentadbiran baru.
Pengembaraannya bermula apabila dia nekad untuk mencari sekeping negatif yang hilang yang dikirimkan oleh jurugambar terkenal, Sean O’Connell. Negatif itu amat penting kerana ia bakal dijadikan kulit majalah untuk edisi terakhir versi cetakan sebelum Life diterbitkan sepenuhnya dalam versi digital.
Menjejaki Sean yang hidup berkelana, Walter akhirnya merasai pengalaman yang tidak pernah dibayangkan sebelum ini. Menaiki helikopter di Greenland, berenang bersama jerung, melihat gunung berapi meletus di depan mata dan memanjat Gunung Himalaya, Walter menemui perspektif baharu dalam hidupnya.
Walter bukanlah satu karakter yang kompleks. Dia sama seperti kita semua yang menyimpan begitu banyak impian tetapi ada masanya terlalu takut untuk melakukan sesuatu yang dirasakan di luar kemampuan. Ini yang menjadikan watak itu dekat dengan penonton dan kita selesa untuk mendampinginya.
Sinonim dengan komedi slapstik atau watak lelaki yang sering diperlekehkan, Stiller memberikan Walter satu nafas baharu. Sepasang mata birunya yang cantik itu melengkapi ‘kesayuan’ karakter ini, dalam masa yang sama mempamerkan kekuatannya untuk terus berjuang.
Selain berlakon dan mengarah, Stiller turut bertindak sebagai penulis lakon layar bersama Steve Conrad (The Pursuit of Happyness, 2006). Tidak dinafikan filem ini mempunyai sedikit kelemahan dari aspek nada naratifnya, terutamanya pada bahagian ketiga filem yang dirasakan kurang seimbang.
Bermula dengan sedikit humor ala Ally McBeal (semasa adegan-adegan Walter berangan-angan) pada dua bahagian pertama, bahagian ketiga dirasakan sedikit janggal. Stiller dan Conrad seakan mencuba untuk kelihatan serius kerana apa yang dipaparkan bukan lagi fantasi, sebaliknya kehidupan sebenar Walter.
Namun itu bukanlah masalah besar. Filem ini diselamatkan dengan sinematografi yang menawan. Peralihan dari kota metropolitan New York (yang diberikan sedikit nafas retro) kepada kehidupan lasak Walter dalam pelbagai landskap dunia juga dilakukan dengan begitu baik.
Meskipun beberapa dialognya dirasakan klise, kekurangan itu segera dimaafkan menerusi visual yang bersesuaian dengan skor muzik dan lagu-lagu latar. Penyatuan elemen-elemen ini dalam pola yang tersusun menghasilkan sebuah pengalaman menonton yang harmoni dan menyenangkan.
Sebagai bintang utama, The Secret Life of Walter Mitty adalah kerja Stiller yang terbaik setakat ini. Pada usia sebenarnya yang mencecah 48 tahun, persembahannya dalam filem ini amat bertenaga, ibarat seorang kanak-kanak berusia belasan tahun yang pertama kali mengunjungi taman tema.
Kristen Wiig sebagai Cheryl melakukan apa yang sepatutnya, begitu juga dengan Adam Scott sebagai ketua baharu di pejabat iaitu watak antagonis yang tidak cuba untuk membayangi karakter Walter.
Sementara itu, penampilan Shirley MacLaine sebagai ibu, Sean Penn sebagai jurugambar Sean dan Patton Oswalt sebagai rakan telefon dari laman sosial merupakan ramuan tambahan yang menjadikan filem ini bertambah sedap.
The Secret Life of Walter Mitty merupakan filem yang tepat untuk mengakhiri tahun, sekali gus membuka tahun baharu. Ia memberikan inspirasi untuk kita semua berdepan dengan pelbagai kemungkinan dengan semangat yang positif.

Sunday, 6 July 2014

TEH C PENG


BAHAN-BAHANNYA :-)
Air gula melaka secukupnya
Susu sejat secukupnya
Air teh pekat tanpa gula secukupnya
Ais kiub secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Untuk air gula melaka tu, che mat masak setengah ketul gula melaka dengan 1/4 cawan air dan daun pandan. Masak hingga gula larut dan pekat. Kemudian tapis dan sejukkan (kalau mana2 yang suka manis, boleh gak campur 1-2 camca besar gula pasir masa masak gula melaka tadi).
  2. Untuk air teh pekat, che mat rendam 2 uncang teh BOH dengan 1 cawan air panas, biar sampai air teh tu sejuk. Tak perlu campur gula.
  3. Ok, cara nak bikin Teh C Peng ni senang gileerr...Siapkan gelas yang lawa, seperti dalam gambar (mesti guna gelas, baru nampak 3 lapis). Masukkan 2-3 camca besar gula melaka, atau ikut suka, masukkan ais kiub secukupnya. Tuang susu sejat perlahan2, dalam 1/4 cawan. Kendian tuang pulak teh pekat, tuang perlahan2 hingga penuh. Biar sejuk, dan masa nak minum, kacau rata2...Baca bismillah, lepas tu minum...in sha Allah, panas hati pun boleh sejukk...alhamdulillah...

ASAM PEDAS IKAN PARI 5 RAMADAN


BAHAN-BAHANNYA :-)
700 gram ikan pari
1 biji nenas Sarawak saiz sederhana
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom
1 camca teh penuh pes asam jawa
1 kiub ikan bilis (optinal)
1 1/2 senduk nasi cili kisar
3 biji bawang merah kecil, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
2 biji cili merah, buang bijinya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dipotong pada saiz sederhana. Gaul dengan jus limau kasturi dan perap 15 minit. Kemudian cuci bersih dan toskan. Nenas Sarawak dikupas kulitnya, belah 4 dan buang empulur. Hiris sederhana tebal dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/3 cawan), tumis bawang merah dan bawang putih hiris hingga harum, masukkan bahan2 kisar halus dan masak sekejap. Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga garing dan naik minyak. Tambah pes asam jawa dan kacau rata.
  3. Masukkan nenas, gaul hingga rata. Tuang air secukupnya (kurang lebih 700 ml). Biar mendidih dan masukkan ikan. Tambah daun kesom dan bunga kantan. Masak dengan api sederhana hingga nenas lembut dan ikan masak, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, ulam2 dan telur dadar
 

AGAR-AGAR SOYA YEO'S SERI RAMADAN


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 liter minuman soya YEO"S
150 ml susu sejat
3 - 4 camca besar gula (atau secukup rasa)
1 helai daun pandan, disimpul
10 gram serbuk agar-agar (sebarang jenama)
3/4 camca teh pes pandan
3/4 camca teh pes stoberi (strawberry emulco)
Cincau secukupnya, dipotong kecil
Beberapa biji stoberi segar, untuk hiasan
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. Satukan gula, agar-agar serbuk dan daun pandan ke dalam periuk. Kacau rata. Tuang minuman soya YEO"S dan susu sejat. Kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu, pastikan gula dan serbuk agar-agar larut. Keluarkan daun pandan.
  2. Sementara itu, sediakan acuan agar-agar kegemaran anda (che mat guna acuan kecil berisipadu 100ml setiap satu). Sudukan 1/2 camca teh cincau yang dipotong kecil tadi ke dalam setiap acuan agar-agar (kurang lebih 12 acuan, bergantung pada acuan yang anda guna). Ketepikan.
  3. Cedok keluar 500ml bancuhan agar-agar dan masukkan pes pandan, kacau rata-rata. Kemudian tuangkan ke dalam setiap acuan berisi cincau tadi, pastikan anda tuang 2/3 sahaja. Buat hingga siap dan simpan dalam peri sejuk sekejap (kurang lebih 3-4 minit, bila anda lihat agar-agar hampir mengeras, dah ok).
  4. Baki bancuhan agar-agar tadi dibiarkan atas dapur dengan api paling kecil. Masukkan pes stobery ke dalamnya dan kacau rata. Keluarkan agar-agar dari peti sejuk dan tuangkan agar-agar stoberi hingga penuh. Buat hingga siap. Biar sekejap dan simpan kembali dalam peti sejuk hingga betul-betul keras.
  5. Keluarkan dari acuan (gunakan pengcungkil gigi bersih untuk mengeluarkan agar-agar dari acuan). Hias dengan 1/2 bahagian buah stoberi segar atasnya dan boleh hidangkan untuk berbuka puasa. Sedap dimakan sejuk...
Credit:http://www.tiffinbiru.com/

ROTI SARDINE GORENG CELOP TELUR


BAHAN-BAHANNYA :-)
16 keping roti sandwich
2 keping keju cheesedale, potong 4 setiap 1
2 biji telur, dipukul sedikit
1 tin kecil sardine, asingkan ikan dan sosnya
1 biji bawang besar saiz sederhana, didadu
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping nipis hirisan halis, cincang halus
Secubit garam
2 biji limau kasturi, perah jusnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum dan bawang besar layu. Masukkan ikan sardine (hancurkan), kacau rata dan tambah 3 camca besar sos ikan sardine. Tambah secubit garam dan masak hingga kering. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan masak sekejap. Matikan api dan biar inti sejuk.
  2. Sekarang kita sediakan roti sardine. Che mat potong bahagian tepi roti. Ambil sekeping, sudukan kurang lebih 1/2 camca besar inti sardine, letakkan 1 potongan keju atasnya. Sapu telur pada bahagian tepi roti. Ambil sekeping lagi roti dan tutup atas roti berisi inti tadi. Tekan2 bahagian tepinya dengan belakang sudu hingga melekat. Kemudian trim biar nampak kemas. Buat kaedah sama untuk baki bahan2 tadi. Buat hingga siap
  3. Panaskan minyak, menggunakan baki telur tadi, celup sebiji roti sardine hingga rata dan goreng dalam minyak panas. Che mat goreng 4 biji sekali, goreng 2 minit untuk setiap bahagian atau hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Buat hingga siap. Boleh hidangkan untuk berbuka puasa. Sedap dimakan bersama sos cili..

Resepi Kue Putri Salju Paling Mudah




Resep Kue Putri Salju Siapa yang tidak tahu tentang kue putri salju ini? Kue putri salju merupakan kue kering berbentuk bulan sabit yang seluruh bagian tubuh kue dilapisi dengan taburan gula halus berwarna putih. Taburan gula halus berwarna putih tersebut membuat rasa kue putri salju menjadi terasa dingin dan manis saat masuk ke mulut. Kue putri salju ini seringkali kita temui saat Hari Raya Idul Fitri dan juga Natal, karena kue ini memang memiliki rasa yang cukup unik. Itulah sebabnya kue ini sangat disukai oleh masyrakat Indonesia terutama di Hari Raya Idul Fitri dan juga Natal.



Untuk resep kue putri salju ini sebenernya hampir sama dengan kue - kue lain pada umumnya. Nah, berikut di bawah ini adalah resep beserta cara membuat kue putri salju paling mudah yang bisa anda coba :



Bahan yang perlu disiapkan :


  • 350 gram gula bubuk (untuk taburan)
  • 175 gram tepung terigu, ayak
  • 100 gram keju edam parut (keju belanda yg bulet)
  • 30 gram tepung maizena
  • 1/4 sendok teh garam
  • 175 gram margarin
  • 3 kuning telur


Cara Membuat Kue Putri Salju :


  1. Pertama olesi loyang pipih dengan margarin, kemudian sisihkan Siapkan margarin lalu kocok sampai mengembang dan kemudian tambahkan telur dan kocok kembali sampai mengembang.
  2. Tambahkan tepung terigu, maizena, aduk rata. Tambahkan juga keju edam dan garam, aduk rata hingga menjadi adonan yang dapat dibentuk. 
  3. Ambil adonan sebanyak satu sendok teh, kemudian bentuk seperti bulan sabit dan taruh di atas loyang, jangan lupa beri jarak antara adonan satu dengan yang lain.
  4. Setelah loyang terisi penuh oleh adonan kue salju, panggang dalam oven dengan temperatur 160 derajat celcius sekitar 15 menit sampai matang. 
  5. Dinginkan kue salju, lalu taburi dengan gula bubuk hingga seluruh bagian kue salju tertutup oleh gula. 
  6. Jika sudah selesai kue putri salju lembut siap untuk dicicipi. Jika enak segera simpan dalam toples dengan disusun rapih.

5 Menu Makanan Sehat Setiap Hari




Menu makanan sehat bagi semua orang itu sangat penting. Karena makanan adalah sumber energi yang pokok untuk beraktivitas sehari-hari. Bagi pria yang bekerja setiap hari harus memikirkan makanan sebagai prioritas agar dapat menjalaninya dengan baik. Dan bagi wanita juga sangat penting karena mereka mengerjakan pekerjaan rumah yang begitu banyak. Asupan gizi dan kebutuhan energi untuk semua itu haruslah seimbang. Dengan itu menu makanan sehat bisa diwakili oleh empat sehat lima sempurna, diantaranya :


  1. Karbohidrat. Karbohidrat disini terdapat pada nasi, gandum, singkong, dan lain-lain. Karbohidrat adalah sumber energi yang utama bagi tubuh, namun dalam pernggunaannya harbohidrat tidak bisa langgung digunakan, tapi melalui beberapa proses pencernaan selama kurang lebih 2 jam menjadi energi yang siap digunakan untuk beraktivitas.
  2. Protein. Selanjutnya adalah protein. Protein terdapat dalam beberapa makanan seperti tahu, tempe, telur, daging, dan masih banyak lagi.  Protein sendiri bisa dijadikan energi instan atau langsung bisa digunakan oleh tubuh. Dengan kata lain proses pencernaannya sangat cepat.
  3. Mineral. Sayur-sayuran merupakan menu makanan sehat yang banyak mengandung mineral didalamnya. Karena itu sayuran sering menjadi pilihan makanan bagi orang-orang yang sedang menjalani program diet
  4. Vitamin. Vitamin banyak terdapat di buah-buahan. Segala jenis buah-buahan mempunyai kandungan vitamin yang berbeda-beda. Karena itu buah-buahan sangat dianjurkan untuk dikonsumsi sehari-hari.
  5. Susu. Disini susu merupakan pelengkap dari keempat makanan diatas agar bisa menjadi makanan sehat yang sempurna. Namun susu juga penting karena mengandung calsium yang bisa membantu pertumbuhan tulang

Makanan empat sehat lima sempurna tersebut agar bisa diserap maksimal oleh tubuh, maka harus menggunakan pola makan yang sehat juga. Dalam makan sehari-hari keteraturan dan ketepatan dalam mengkonsumsi makanan dapat diibaratkan diet alami. Jadi tidak perlu repot-repot menjalani program diet yang bisa mengurangi nafsu makan anda. Dan ada baiknya kita memperhatikan dalam pemilihan makanan yang akan kita makan tersebut, karena akhir-akhir ini banyak terjadi kecurangan dari pedagang dalam rangka mendapatkan keuntungan yang sebesar-besarnya. Mari kita hapuskan kecurangan itu dengan mengkonsumsi makanan yang sehat dan tanpa mengandung zat-zat berbahaya. Dan sekian review kali ini mengenai menu makanan sehat, semuga bermanfaat dan terima kasih atas perhatiannya.
 

Resepi Risoles Apel



Bahan kulit:
200 g tepung terigu
1/2 sdt garam
2 butir telur
250 ml susu cair
100 ml air
2 sdm margarin cair
Bahan isi:
500 g apel, kupas, potong dadu
5 sdm gula pasir
1/2 sdt kayumanis bubuk
Bahan pelapis:
200 g tepung roti
2 butir telur, kocok lepas


minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1. Isi: Campur semua bahan, aduk rata. Masak di atas api sedang hingga apel lunak. Angkat, sisihkan.
2. Kulit: Campur tepung terigu dan garam, aduk rata. Tambahkan telur, susu cair, dan air. Aduk hingga menjadi adonan yang licin, diamkan selama 30 menit. Masukkan margarin cair, aduk rata. Panaskan wajan datar anti lengket, tuang satu sendok sayur adonan, buat dadar tipis. Ulangi hingga adonan habis.
3. Ambil selembar kulit, beri satu sendok makan adonan isi, lipat seperti amplop. Ulangi langkah ini hingga kulit dan isi habis.
4. Celup risoles ke dalam kocokan telur, gulingkan di atas tepung roti hingga rata.
5. Simpan dalam lemari es selama 30 menit.
6. Panaskan minyak, masukkan risoles, goreng dengan api sedang berwarna kuning keemasan.
7. Angkat, tiriskan, sajikan.

Resepi Menu Masakan Bakso Malang


Bahan untuk Bakso :


  • 350 gr daging sapi yang segar
  • 50 gr tepung sagu
  • 100 cc air es
  • 1 butir telur
  • 4 siung bawang putih
  • ½ sdt merica
  • 3 sdt garam



Kuah :


  • 2 liter air
  • 600 gr lutut sapi/tulang sapi
  • 6 siung bawang putih
  • ½ sdt merica
  • 2 batang daun bawang, iris
  • 3 sdt garam



Pelengkap :


  • 10 lembar kulit pangsit, goreng
  • 150 gr mi kuning basah
  • 10 tahu goreng, serong, toreh sedikit
  • Bawang goreng secukupnya saja
  • Sambal rebus



Cara membuat bakso malang :


  1. Membuat bakso : haluskan bawang putih, merica, dan garam. Giling daging hingga halus.
  2. Campurkan dengan tepung sagu, bumbu halus, telur, dan air es. Kemudian aduk sampai rata sambil dibanting-banting.
  3. Ambil 1/3 adonan untuk isian tahu.
  4. Didihkan air, lalu matikan apinya. Buat bulatan bakso dua macam, satu besar dan satu kecil.
  5. Celupkan dalam rebusan air. Lakukan seterusnya sampai habis.
  6. Masak kembali hingga baksonya mengapung, angkat, tiriskan.
  7. 1/3 adonan bakso masukkan dalam tahu. Kukus sebentar.
  8. Membuat kuah : haluskan bawang putih, merica, dan garam.
  9. Didihkan air, bumbu, dan tulang, masak hingga mendidih, saring. Kemudian taburi daun bawang, angkat.
  10. Siapkan mangkuk, tata mie yang sudah di rebus, bakso, dan tahu. Tuangi dengan kuahnya, taburi daun bawang, dan bawang goreng.
  11. Sajikan dengan pangsit goreng, sambal rebus, dan kecap manis sebagai pelengkap tambahan.

Resepi Masakan Jawa Pencok Lele (Pece Lele)



Resepi Masakan Pencok Lele


Bahan - bahan yang digunakan :

Ikan lele ( ukuran kecil )
  • 4 ekor Air jeruk limau
  • 1 sendok makan Kecap manis
  • 3 sendok makan


Bumbu yang dihaluskan :


  • Bawang putih
  • 6 siung Cabai merah
  • 7 buah Cabai rawit
  • 5 buah Gula merah sisir
  • 2 sendok teh Terasi
  • 2 sendok teh
  • Bakar Garam secukupnya


Langkah untuk membuat pencok lele :


  1. Panggang ikan lele di atas panggangan / wajan anti lengket hingga lele matang. Angkat dan sisihkan.
  2. Campur bumbu halus dengan air jeruk limau dan kecap manis. Aduk rata.
  3. Letakkan lele yang sudah dipanggang di atas piring saji. Siram / beri atasnya dengan bumbu.
  4. Tusuk-tusuk lele dengan garpu agar bumbu meresap. Pencok Lele siap disajikan.

Resepi Masakan Jawa Timur Soto Kediri


Resepi Soto Kediri

Bahan yang harus disiapkan :

2 sendok makan minyak goreng, untuk digunakan menumis
  • 1500 ml kaldu ayam
  • 2 batang serai, memarkan
  • 6 lembar daun jeruk purut
  • 250 ml santan dari 1/2 butir kelapa tua
  • 1 ekor ayam, rebus dan suwir-suwir
  • 3 butir telur ayam, rebus dan kupas
  • 100 gram tauge, buang akarny lalu siram air panas
  • 100 gram soun, rendam air panas, tiriskan
  • 2 batang daun seledri, iris halus
  • 8 butir bawang merah, iris halus lalu goreng
  • 8 siung bawang putih, iris halus lalu goreng
Bumbu yang dihaluskan :


  • 9 butir bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  • 4 butir ketumbar
  • 6 butir kemiri
  • 2 cm kunyit
  • 2 sendok makan terasi
  • garam secukupnya

Sambal :

  • 10 buah cabai rawit
  • 5 sendok makan kecap manis
  • 1 buah jeruk nipis ambil airnya


Cara Membuat Soto Kediri :

 
  1. Panaskan minyak, lalu tumis bumbu yang telah dihaluskan hingga harum.
  2. Setelah itu masukkan kaldu, serai, lengkuas, dan daun jeruk purut, aduk rata. Tuangkan santan, aduk rata. Masak terus hingga mendidih sambil diaduk agar santan agar tidak pecah.
  3. Letakkan ayam, telur, tauge, soun di mangkuk saji.
  4. Siram dengan kuah soto. Taburi dengan seledri, bawang goreng, dan lengkapi dengan sambal kecap

Cara Membuat Sambal :

  1. Masukkan cabai rawit yang telah dikukus kedalam mangkuk.
  2. Tambahkan kecap dan air jeruk nipis, kemudian aduk hingga rata.
  3. Sajikan hangat hangat.

Ramadhan Buffet Dinner @ G Cafe, G Hotel, Penang.






























As the month of Ramadhan hovers over the horizon, many are wondering where to get the Buka Puasa feast fixed. For the year of 2014, G Cafe of G Hotel Penang impresses us with their extraordinary gourmet offerings. The restaurant proffers a series of unique menu (to be rotated), carefully designed not only for the local palates but it has sufficient choices to please everyone as well.

Ramadhan Buffet Dinner (29th of June to 28th of July 2014):
6:30pm to 10pm. Daily.
Rm 88++ per person.

Aidilfitri Buffet Lunch (29th and 30th of July 2014):
12pm to 2:30pm.
Rm 68++ per person.

Aidilfitri Buffet Dinner (29th and 30th of July 2014):
6:30pm to 10pm.
Rm 88++ per person.
 
Credit to: Kenhuntfood.com

Thursday, 3 July 2014

Ramadhan Buffet 2014 at Cinnamon, One World Hotel
















This year at Cinnamon Coffee House, the desserts were less appetizing but the hot food remains promising.
Themed “Aroma Semenanjung”, the Ramadan spread here offers a diverse menu of over 100 varieties each day.